• Print

Generalitat of Catalonia makes available to the public a new citizen participation portal: participa.gencat.cat

En un acte celebrat el passat 5 de novembre de 2018, s’ha donat a conèixer el nou portal de participació ciutadana, participa.gencat.cat, una eina interactiva que permet a la ciutadania mantenir-se informada i opinar sobre les iniciatives impulsades pel Govern.

Si vols visualitzar el contingut de l’acte i del debat pots fer-ho en aquest vídeo.

 

                                

 

La nova plataforma digital ha estat presentada pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, que ha destacat que “durant molts anys havíem intentat, amb tota la bona intenció, canalitzar i definir els procediments participatius” però “el que estem fent ara és assumir un risc explícit, conscient i voluntari amb la posada en marxa d’eines de participació més obertes i capaces de ser omplertes de contingut per la ciutadania”. El conseller ha assegurat que “amb aquesta eina ens prenem més seriosament el concepte de rendiment de comptes”. 

 

Tot seguit ha tingut lloc el debat ‘Els reptes de la democràcia a l’era digital’ que ha estat moderat pel responsable d’Innovació Democràtica, Roger Buch, i ha comptat amb la participació del director general de Participació i Ciutadania, Ismael Peña-López, i l’estratega tecnopolítica i artista multidisciplinària, Simona Levi. El col·loqui ha servit per reflexionar sobre els principals reptes relacionats amb les eines existents per participar, la qualitat del retorn dels processos participatius, la mesura de l’èxit participatiu d’un procés o la implicació de la ciutadania en l’elaboració de polítiques públiques. Levi ha celebrat la renovació del portal participa.gencat.cat ja que “és la millor eina participativa que hi ha i estem en les millors condicions perquè funcioni”. Tot i així, ha afegit que “com a societat civil hem d’exigir aquest tipus de participació i ser corresponsables amb la seva eficàcia”. Peña-López ha remarcat que el nou portal de participació de la Generalitat ha de servir “no només perquè l’administració pugui rendir comptes sinó també com a eina de lobby de la societat civil”.

 

L’acte l’ha conclòs el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, que ha recordat que “el conseller Raül Romeva sempre deia que la solució passa per més democràcia i més Europa i aquesta és la idea de fons d’aquest portal”. El secretari ha destacat que “la plataforma digital intenta respondre a una transformació profunda dels espais estables de participació”. Foz ha avançat que “a través d’aquesta eina la Generalitat promourà processos participatius” i ha explicat que el portal ja s’ha utilitzat amb èxit per definir l’estratègia de cooperació al desenvolupament.

 

Més sobre el portal

  

                             

 

El portal Participa Gencat neix amb la vocació de millorar les polítiques públiques i la qualitat democràtica de les nostres institucions i permetre a la ciutadania informar-se, participar i debatre sobre polítiques impulsades pel Govern de Catalunya..

Amb aquesta plataforma digital, la Generalitat de Catalunya vol contribuir a consolidar una nova forma de governar, on s’aprofita el talent i la intel·ligència col·lectiva en benefici de la comunitat. És per tant un espai per construir amb la ciutadania un país més obert i transparent.

El portal, que va néixer el 2015, es consolida ara amb aquesta nova infraestructura tecnològica que permet millorar la bidireccionalitat amb la ciutadania i es converteix en un veritable espai ciutadà.

Participa gencat permet recollir en una única entrada en què la ciutadania té a l’abast tots els canals de participació, les aportacions ciutadanes a través de 3 canals de participació ciutadana:

  • Processos participatius. Es tracta d’una experiència de participació puntual i concreta que coincideix amb la decisió d’una política pública (aprovació o revisió d’un pla, d’una política pública, d’una actuació, definició d’una estratègia, etc.). Tenen data d’inici i de final.

 

  • Consells de participació. Espais de trobada entre administració i ciutadania per articular debats regulars a l’entorn de polítiques sectorials.

 

  • Participació en normativa. Tràmits participatius en el procés d’elaboració de les normes: des de l’oportunitat de regular alguna matèria, fins a col·laborar en el seu redactat.

 

 

Plataforma en xarxa i de codi obert

El portal participa.gencat.cat és una plataforma digital realitzada amb Decidim, projecte de programari lliure iniciat per l'Ajuntament de Barcelona, i que qualsevol ciutadà o ciutadana pot veure com està construïda, reutilitzar-la o millorar-la.

Aquest portal forma part de la comunitat Metadecidim on participen altres entitats municipals i supramunicipals, tant nacionals com internacionals. Es tracta d’una comunitat de persones i professionals interessades en millorar i vigilar la qualitat dels processos i de la mateixa plataforma. La vocació de la Generalitat de Catalunya és construir una infraestructura digital de participació amb visió de país per tal d’anar incorporant cada cop més la ciutadania en la presa de decisions.

Update:  09.11.2018