• Imprimeix

L’associació Innovació i Drets Humans publica una base de dades centralitzada de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

L’associació Innovació i Drets Humans (IHR) ha posat en marxa un projecte en forma de base de dades per tal de visibilitzar, de manera centralitzada, les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

15/12/2017 10:12
trinxera_guerra

La base de dades, presentada a principis de desembre, permet en primer terme ajudar aquelles persones que busquen informació sobre familiars, només introduint-hi el nom, però té altres funcionalitats.

Actualment disposa de 227.991 documents de 89 fons diferents, i té diverses característiques com a valor afegit: s'hi adjunten documents de nombrosos arxius i investigacions per facilitar la cerca; tots els documents es basen en conjunts de dades d'arxius o investigacions, i tant els documents com la descripció de conjunts de dades o referències i autoria es poden trobar a partir d'un sol clic.

L'avantatge de l'IHR és que contribueix a la protecció dels drets humans mitjançant la innovació amb la comunitat, perseverant tot i les dificultats i obstacles.

L'associació també permet la participació de la ciutadania ja que, mitjançant el contacte amb els seus membres, pot incloure les dades d'investigacions sobre la Guerra Civil i el franquisme per tal d'ajudar a les víctimes i als seus descendents. També impulsa la recerca i contribueix a arribar a un públic més ampli.

Després de l’aprovació de la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals militars i simbòlicament nul·les les sentències i resolucions de les causes instruïdes per causes polítiques, i que ha permès la publicació en dades obertes de la llista de 69.769 registres de persones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme, aquesta és una segona iniciativa, de caràcter civil, i de gran importància en termes de polítiques de memòria.