• Imprimeix

La compra pública estratègica: l’exemple de la construcció amb fusta

22/02/2018 10:02
anuari_fusta

A mitjans de febrer, el Gremi Fusta i Moble de Catalunya ha visitat la Direcció General de Contractació Pública per lliurar un exemplar de l’Anuari de la Fusta 2018. Aquest anuari és la publicació institucional de la Setmana de la Fusta.

La construcció amb fusta fou objecte d’un Acord de Govern de 23 de juny del 2015, pel qual es fomenta l’ús de la fusta per a activar la gestió forestal sostenible dels boscos i la prevenció dels incendis forestals. A més a més, la construcció amb fusta ajuda a lluitar contra els efectes adversos del canvi climàtic i contribueix a la promoció del sector forestal i al desenvolupament de les zones rurals.

Així, l’ús de la fusta permet gestionar millor els boscos i, per tant, evitar desastres naturals i plagues, fent-los més rendibles; per altra banda, la fusta és un material que absorbeix carboni en la seva formació i que és un material de construcció natural, reciclable, reutilitzable i sostenible, no contaminant i que, malgrat els perjudicis que tenim, és durable, resistent i ofereix moltes possibilitats.

És per això que la construcció amb fusta forma part de la construcció verda i sostenible i, per tant, del model de compra pública estratègica que estem impulsant des de la Direcció General de Contractació Pública.

Aquest és un bon exemple per a mostrar l'evolució de la contractació pública en el marc de l'entrada en vigor de la nova Llei de contractes a escala estatal, prevista per als propers dies. La nova llei recull les directives en contractació establertes per la Unió Europea, que comporten un canvi substancial en la mesura que introdueixen la possibilitat de realitzar polítiques de contractació pública.

Així, s'avança cap al plantejament de la contractació pública com a eina estratègica perquè es tenen en compte una pluralitat de criteris d’adjudicació, entre els quals hi ha criteris socials, mediambientals, etc., mesures de transparència, simplificació i conflicte d’interès.

Aquesta és una de les principals novetats que implica la implementació de la nova Llei de contractes, junt amb d'altres sobre les quals us vam informar en el darrer butlletí de Govern obert.