• Imprimeix

El servei de dades obertes de la Generalitat, premi especial Alfons Ortuño d'innovació i bones pràctiques

La Secretaria de Transparència i Govern obert ha rebut un premi especial al servei de dades obertes de la quarta edició dels Premis Alfons Ortuño d’innovació i bones pràctiques a les administracions públiques catalanes. El guardó reconeix la tasca feta per la Secretaria en la posada en marxa del portal de dades obertes.

18/12/2018 11:12
premis_alfonsortuño_2018

Aquesta és la quarta edició dels Premis Alfons Ortuño, creats per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) l’any 2012, i que tenen com a objectiu reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes. Els guardons, que no tenen dotació econòmica, s’atorguen biennalment.

El portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya, posat en marxa per la Secretaria de Transparència i Govern Obert, recull i actualitza els datasets o conjunts de dades actualitzats que els diversos departaments de la Generalitat van obrint i actualitzant sobre temàtiques d'interès per a la ciutadania.

La seva creació i posada en marxa s'emmarca dins l'estratègia de dades obertes de la Generalitat de Catalunya, presentada el passat mes de febrer al Mobile World Congress, i que pretén passar d'un paradigma d'obertura de dades "per obligació" a un de nou on totes les dades seran obertes "per defecte", llevat d'aquelles que per seguretat no puguin ser publicades.

En resum, tot i que la Llei de transparència estableixi uns mínims i uns límits a l'obertura de la informació per part de l'administració, el model de la Generalitat va més enllà i fomenta que s'obrin totes aquelles dades que sigui possible obrir. El servei permet visualitzar, descarregar dades, fer-ne visualitzacions, i en general treballar amb les dades per tal que generin un valor afegit per a la ciutadania.

En aquesta edició, s’han presentat vint-i-una candidatures, amb projectes desenvolupats per departaments de la Generalitat, ens locals i entitats supramunicipals. El jurat ha atorgat quatre primers premis i tres accèssits en les categories d’Organització, processos i gestió econòmica; Transparència, bon govern, avaluació i qualitat; Desenvolupament d’equips i persones; i serveis finalistes.