• Imprimeix

Open Frau i ContraKtació, idees guanyadores de la #IdeatóDadesObertes de contractació pública

imatge_ideato

La #IdeatóDadesObertes, una iniciativa celebrada els passats dies 7 i 8 de juliol, ha permès idear eines digitals per a millorar la visualització de les dades de contractació pública. S’hi van idear i presentar sis projectes a partir de dades obertes, elaborats per una combinació de perfils professionals diversos, amb un treball en equip enriquidor i una qualitat molt alta. Dues propostes van ser escollides com a guanyadores:

Open Frau (pdf), distingida amb el primer premi, és una proposta que pretén ajudar a prevenir, detectar i denunciar les males pràctiques en contractació, basant-se en les dades obertes i el coneixement de la ciutadania. La maqueta es basa en l’ús d’uns algoritmes de detecció de patrons de risc en la contractació, aplicats al tractament massiu i dinàmic de les dades. D’aquesta manera, el sistema detecta automàticament els expedients de contractació on existeix més risc, i alerta als tècnics responsables perquè investiguin el cas. El projecte va ser ideat per Aleix Sanchís, Quim de la Cruz, Roger Pujolar, Mario Muñoz, Esther Viñeta i Roger Folguera.

La segona proposta premiada, Contracktació (pdf), projecta un sistema que ajuda els responsables del contracte a fer-ne el seguiment de l’execució. El projecte preveu la participació ciutadana en la valoració del grau de qualitat i compliment dels contractes, i canalitza aquesta informació cap al tècnic responsable. El segon projecte millor valorat va ser ideat per l’equip compost per Mònica Moya, Mercè Farré, Josep Romero i Marc Celeiro.

 

 

Jurat i premis

Els dos millors projectes presentats pels equips participants en el conjunt de tots els reptes tenen un reconeixement:


-Primer premi, per un import màxim de 250 € per integrant de cada grup del treball guanyador, i de fins a 1500 €

-Segon premi, per un import màxim de 150 € per integrant de cada grup del treball guanyador, i de fins a 900 €

-L’impuls, des de la Secretaria de Transparència i Govern Obert, de les dues idees guanyadores, com a projectes de codi obert a Github amb llicència GPL3. La Generalitat es compromet a invertir en l’inici del desenvolupament dels projectes, via licitació oberta i previ estudi de viabilitat tècnica i disponibilitat econòmica.

El jurat estava compost per les persones següents, professionals d’àmplia trajectòria i reconegut prestigi en l’àmbit de la innovació en dades obertes:

Mercè Corretja, directora general de Contractació Pública a la Generalitat de Catalunya
Jordi Graells, director general d’Atenció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya
Xabier Barandiarán, coordinador del procés «Decidim Barcelona» i assessor de la regidoria de participació de l’Ajuntament de Barcelona
Eli Vivas, periodista de dades a El Periódico i cofundadora de Hacks/Hackers BCN i membre d’Iniciativa Barcelona Open Data 
Eva Belmonte, subdirectora de la Fundació Ciutadana Civio

 

 

 

Moments

Recull de "Moments" de l'ideató. Hi podeu accedir fent clic en aquest enllaç

Data d'actualització:  10.07.2017