• Imprimeix

1a sessió de Cafè amb dades: Estratègia de dades obertes i visualitzacions dinàmiques

La Secretaria de Transparència i Govern Obert ha iniciat el cicle de sessions Cafè amb dades, la primera d’una sèrie de sessions divulgatives, en format de píndola de 2 hores, amb què volem fomentar el coneixement i l’ús de les dades obertes entre el personal de les administracions públiques catalanes, la societat i el món empresarial i social.

La primera sessió de la sèrie Cafè amb dades, que va comptar amb un gran èxit d'assistència, es va dedicar a les visualitzacions dinàmiques creades a partir de dades obertes. Amb la voluntat de fer-ne el màxim de difusió i el convenciment que compartir les dades obertes suposa una millora per la societat, el govern de la Generalitat té interès de fomentar-ne l'ús intern i extern per tal d'impulsar la generació de valor econòmic i social. Aquestes sessions suposen una primera concreció d'aquest interès.

L'objectiu és mostrar que tothom pot tractar i explicar fàcilment les dades obertes, compartir-les i fer possible que les entengui tothom, donant eines a la ciutadania per implicar-se en la gestió pública. En aquest primer encontre s'hi van explicar tres experiències: 

La visualitació d'estadístiques d'indemnitzacions als expresos

L’estudi de geolocalització de fosses comunes a les terres de l’Ebre

El visor sobre l'evolució del dret d'accés a la informació

La directora General de Transparència i Dades Obertes, Núria Espuny, va explicar el full de ruta del govern per a l'impuls de l'obertura de totes les dades per defecte, tant les elaborades per ella mateixa com aquelles que obrin en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l'exercici de les seves funcions.

Recordem que el potencial de les dades obertes és important perquè suposa:

✔️obertura de dades d’interès públic

✔️automatització de processos i integració d’aplicacions

✔️creació de visualitzacions

L’estratègia de dades obertes és alhora un projecte col·lectiu, d’una comunitat molt àmplia que va tenir la seva representació al llarg d'aquesta sessió: administracions, empreses, activisme social, periodisme de dades.